Valentines dag

"For å bli gjenfødt," sang Gibreel Farishta der han drattet ned fra himlene, "må du først dø. Ho ji! Ho ji! Og fly det må du først, før du lander i sjø. Tat-taa! Taka-thun! Og atter smile kan ei den som gråten først forbød. Til kjærligheten uten sukk må du nok si adjø. Bada, for å bli gjenfødt..."Like før dagningen en vintermorgen, ved nyttårsleite sånn omtrent, falt de to virkelige, fullvoksne, levende menn fra stor høyde, 8839 meter, ned mot Den engelske kanal, og uten fallskjermer eller vinger, fra den klare himmel.

Slik starter Salman Rushdies Sataniske vers, hvis gav han sin fatwa, av Ayatollah Khomeini, altså en dødsdom, i det herrens år 1989, 20 år siden, i dag, 14 februar, og hvert år får den britisk-indiske et kort i posten fra Iran, som han selv kaller "valentines card", hvor de forteller han at han ikke er glemt. 

Selv liker jeg, og de fleste andre, Midnatts Barn, bedre enn denne boken, men denne boken burde jo leses på grunn av dens historie, som man leser "Sangen for den røde rubin" og " Uten en tråd", om ikke for at de er de beste bøkene til henholdsvis Mykle og Bjørneboe, men av deres omtale da de kom ut, selv om ingen satte livet på spill for de bøkene, som Rushdie gjorde, og forleggere, blant annet vår egen William Nygaard, bare ved å ut gi boken. 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits