nobelspris i litteratur, om det var opp til meg

Thomas Marthinsen har utfordret meg til å si hvem jeg ville gitt Nobels litteraturpris om det var opp til meg, så selv om jeg ikke har noe innblikk i hvem som er nominert, og man må vel sette seg noen regler. 

Man kan jo ikke sette sine favorittforfattere, selv om en av mine forsatt levende utenlandske forfatter, Saramago, allerede har fått den. Men dog, selv om jeg setter pris på mange av norske samtidsforfattere, så er det vel selv om jeg synes det er veldig godt skrevet mye, så kan det nok ikke måle seg, med de eldre internasjonale. 

Og selv om jeg gjerne vil si Bob Dylan, som joda, har gitt oss i perioder, poetisk musikk i 40 år, så ja, det skjer nok ikke, det blir på en måte feil. (selv om Barak Obama kan få fredspris)

Men har verden i dag Sartre, Camus, Hemingway, Faulkner, Mann, Hamsun?

Og ja, det må være noen som gjerne har skapt noe nytt, og belyst noe som er viktig, og har et langt forfatterskap bak seg allerede, er forsatt i live, og begynner å li på årene. og ja, ikke for kontroversiell. Så da forsvinner jo Bernhard som er dau, Houllebecq  som er litt for kontroversiell. 

Så hva leser jeg egentlig av ikke norske, ikke kontrovesielle, ikke allerede nobelsvinnere og ikke daue. Svært lite. 

Jeg tror jeg må gå for Peter Handke. selv om jeg ikke tror han kommer til å få den. 

utfordre noen nye, er det egentlig noen som leser bloggen min, hvis så, da er du en av dem
2 kommentarer

Janke

19.des.2009 kl.21:21

Han har jeg aldri lest eller hørt noe om - antageligvis avslører jeg et stort hull i lesekunnskapen min. Men det skal jeg tette nå. Takk for tipset! Jeg tilhører en av dem som ikke helt er med på Dylan. Men det er en forfriskende tanke at tekstforfattere får en pris som Nobelprisen.

bai

20.des.2009 kl.17:08

Eg fann bloggen din via Thomas' utfordring til deg. Så nå har du i det minste fått ein ny lesar. Eg kjenner heller ikkje til Handke, så det var eit spennande tips. Skal ha det i bakhovudet neste gong eg er på biblioteket.

Skriv en ny kommentar

hits