Sjelemesse

Fant denne boka på et loppemarked for noen uker siden, og siden det var en bok fra kolonserien til Gyldendal på søttitallet så tenkte jeg at den må jeg nesten lese. I det minste ha. For de er ganske fine og. Har lest en del Handke i den serien, og de hadde noe tidlig Per Olov Enquist og, samt Gordimer, Plath, Ford Madox Ford, blant andre. 

 

Denne tynne saken, hundre sider med en, det må nesten være en 14 font, hadde jeg ikke noe forhold til. Ramon J. Sender har jeg ikke hørt noe så mye om. Men jeg tok den med til sengs en kveld, og ble facinert. Han skriver om en sjelemesse som Presten i en landsby holder for en av offerene under borgekrigen, en høyt elsket landsbykar, med mot og temprament, som satte jeg mot hertugen og ville hjelpe de fattige. Og mens presten venter på at menigheten skal dukke opp på denne sjelemessen, forteller han historien om Paco, fra fødsel, dåp,  som korgutt, konfirmert, det som skjedde, og den siste salve. 

Sender har en god fortellerstemme, og fikser det med de stadige tilbakeblikkene bra, og forteller ting uten å male dem for mye ut. Det er en godt skrevet og ganske sterk historie.

3 kommentarer

Irene

20.nov.2011 kl.14:52

Hei!

Skal ha eksamen i norsk der jeg skal analysere novellen din "Slutten".

Noen tips du kan gi meg? :)

Joakim Hunnes

20.nov.2011 kl.15:49

Irene: Tja, er vel bare en fyr som forteller kjæresten sin hva han har skrevet den dagen, den begynner helt vanlig og så går det over i et slags metanivå, der forfatteren av den historien går ut av historien og snakker med kjæresten sin, og det blir liksom slutten som han skriver, når han skriver slutten. Morsomt at den skal være pensum i norsk.

Irene

21.nov.2011 kl.17:52

Tusen takk for hjelp, satte jeg stor pris på. Likte novellen din veldig godt, selv om jeg skal innrømme at den var litt vanskelig å analysere! Mange i klassen som hadde ulike meninger og synspunkter om hva den egentlig handlet om, haha.

Ja, vi skal snakke om den og analysere den i 20 minutter. Det blir spennende.

Skriv en ny kommentar

hits